Акара віттата (Bujurquina vittata) або, як її ще називають, Акара парагвайська - акваріумна рибка роду Бужурквіна (Bujurquina), сімейства цихлід або цихлових (Cichlidae). Ареал проживання Батьківщина цієї рибки Південна Америка, річка Парагвай та річка Парана з притоками ось звідки ця рибка з'явилася в акваріумах любителів цихлід. Зовнішній вигляд і статеві відмінності. Тіло рибки має форму овалу, стисле з боків. Плавці продовжують контури тулуба рибки, візуально розширюючи його до хвоста променями. У рибки велика голова з великими очима. Хвіст нагадує гребінь. Самець набагато більші самочки, самець більш яскраво забарвлений а форма кінчика верхнього плавника, гостра у самочки закруглена. Самець забарвлений в жовтувато або сірувато-коричневий колір, поряд з хвостом розташовані розсипи зеленуватих точок. Бока прикрашають вісім темно коричневих смуг. Довжина рибки в неволі достігает12 см. Умови утримання Для задовільного утримання риб потрібен акваріум ємністю близько 100-150л. На дно акваріума вистилають шар крупного грунту, через те що риби люблять поколупатися в грунті рослини доцільно садити з добре розвиненою кореневою системою а корінь обкласти великими каменями. Дно акваріума декорують Коряжка, камінням, гротами. Акара досить мирна рибка, але під час нересту ставати агресивною. Її можна утримувати з барбусами, середніми ціхлідамі, сомами. Параметри води: жорсткість 5-15 °, рН 6,5 - 7,8. Т = 24-28 ° С. Рибка любить свіжу воду насичену киснем, ретельно відфільтровану. Годування. У природі ця рибка мікрохижакам, корм потрібен живий. Мотиль, артемія, трубочник, ось далеко не всі корми, якими можна годувати цих рибок. Підійде так само заморожений кальмар і м'ясо. Не гребує риба і гранульованими штучними кормами. Здатність до нересту у рибок наступає в 12 місячному віці. Для нересту готується акваріум об'ємом близько 80 літрів. В акваріум поміщається який то плоский горизонтальний предмет на який рибки будуть метати ікру, це може бути як широкий лист аквариумного рослини, так і що то з декорації, наприклад плоский камінь, голишек. Дуже важливо підібрати активну пару виробників, які будуть не тільки метати ікру але й доглядати і захищати її. Параметри води для нересту наступні жорсткість 5-12 °, рН 5,5 - 6,0, температура 25-28 ° С для стимуляції нересту, воду пом'якшують, а температуру піднімають на кілька градусів. Після мітки батьки активно піклуються про ікру, обмахуючи її плавниками і видалити не запліднену ікру. Через добу самка забирає ікру в рот, де далі її виношує, під час годівлі батьки харчуються по черзі, передаючи один одному ікру. Через 8-10 днів мальки викльовував і починають самостійно харчуватися, але при небезпеці ховаються знову в рот до батьків.