Удав

Тема у розділі 'Екзотичні', створена користувачем Nadia, 12 лют 2017.

  1. Команда форуму
    Nadia
    Offline

    Nadia Administrator

    Реєстрація:
    4 лют 2015
    Повідомлення:
    476
    Симпатії:
    136
    Бали:
    43
    Стать:
    Жіноча
    udav-1.jpg
    Удав (Constrictor constrictor) ефектно забарвлена змія завдовжки 2-3 м (до 5,5 м). Основний світло-бурий, червонуватий або кавовий фон спини покритий широкими темно-бурими перехопленнями з яскравими жовтими плямами всередині, а з боків йдуть ромбовидні темні плями, облямовані світлим обідком і з жовтою плямою всередині. Втім, малюнок на тілі удава настільки різноманітний, що можна описати і ряд інших його варіантів. На сонці луска удава виблискує сильним металевим відблиском і переливається при русі змії.
    udav_2.jpg
    Область розповсюдження звичайного удава дуже широка — від Мексики через всю тропічну та екваторіальну Америку аж до центральних районів Аргентини. На цій великій території удав утворює близько 6 підвидів, настільки добре помітних і за зовнішністю та з біології, що раніше деякі з них вважалися самостійними видами. Номінальний підвид (С. с. Constrictor) живе в лісах Бразилії, на сході Перу і Колумбії, Венесуели, Суринаму, Гайани і Гвіани; імператорський удав (С. с. Imperator) — в Перу, Еквадорі, Колумбії, у всіх країнах Центральної Америки і в Мексиці аргентинський удав (С. с. occidentalis) — у сухих степах Північної Аргентини.
    u3013_5633_highresolution_ru_snakes_11-1600.jpg
    Спосіб життя звичайного удава в різних частинах його ареалу дуже різний. Бразильський підвид мешкає в густих лісах, охоче лазить по деревах і зустрічається нерідко по берегах річок і струмків, але в воду не йде, вважаючи за краще здобувати їжу — дрібних ссавців, ящірок, птахів — на суші. Це, можливо, викликане конкуренцією з анакондою, що живе в цих районах, яка полює у водоймах і прибережній смузі. Імператорський удав водиться як у лісах, так і серед чагарників, в сухих місцях.
    Obyiknovennyiy-udav.-e1414375510313.jpg
    Аргентинський удав зовсім не пов’язаний ні з деревною рослинністю, ні з водою, він населяє посушливі відкриті ландшафти. Звичайний удав не уникає також і освоєних земель, часто зустрічаючись поблизу людського житла, де полює на гризунів і ящірок. У деяких районах він навіть майже «одомашнений» — місцеві жителі тримають удавів в будинках і коморах, і ті справно ловлять щурів і мишей. Харчовий раціон удавів дуже різноманітний — ящірки, гризуни (агути, пака, сумчасті опосуми), птиці (качки, голуби) і багато інших дрібних тварин.
    udav-8.jpg
    На острові Тринідад звичайний удав обрав об’єктом полювання завезених туди мангустів, і на нього покладають великі надії в цьому відношенні, оскільки шкода значно перевищує очікувану від них користь. У період розмноження, що настає в різний час у кожного підвиду, звичайний удав приносить від 15 до 64 живих дитинчат довжиною по півметра кожен. За два роки вони виростають до 2-3 м в довжину і стають статевозрілими. При утриманні в неволі звичайний удав охоче поїдає мишей, щурів, голубів і курей. Молоді удави добре приручаються, дорослі змії нерідко бувають злісними, шиплять і кусають людину при необережному поводженні. Удави живуть в неволі близько десяти років, але іноді й значно довше — до 23 років.
     

Поділитися цією сторінкою