Їжа для акваріумних рибок

Тема у розділі 'Акваріум', створена користувачем Nadia, 26 тра 2016.

  1. Nadia
    Offline

    Nadia Administrator Команда форуму

    Реєстрація:
    4 лют 2015
    Повідомлення:
    471
    Симпатії:
    135
    fish-feeding-03.jpg

    Розвиток і здоров'я наших акваріумних риб багато в чому залежить від якості і кількості корму. Акваріуміст, що збирається тримати в своєму акваріумі ті чи інші види риб повинен твердо знати, що вони будуть забезпечені необхідними видами корму. На відміну від нашої країни, водойми якої багаті кормом для риб, за кордоном, де такі умови відсутні, промисловість випускає спеціальні штучні корми.

    корма.jpg

    Про значення штучного корму для акваріумістів Німеччини, яка серед європейських країн (без Росії) займає перше місце по числу акваріумістів, Р. Рієль і X. Бенш пишуть: «80% всіх акваріумістів годують зараз своїх риб виключно штучним кормом у вигляді пластівців і таблеток. Близько 15% акваріумістів додатково дають рибам один раз на тиждень живий корм (трубочник, мотиль, дафнія), який ловлять самі або купують. Лише 5% акваріумістів з весни до осені дають живий корм, а взимку штучний лише тоді, коли нічого не вдається зловити ». І далі: «Без різного штучного корму у вигляді пластівців акваріумістика сьогодні збідніла б. Мільйони акваріумістів Німеччини утримують близько 36 млн. декоративних риб. Де взяти близько 3 тисяч тонн живого корму в рік? Більшість акваріумістів ліквідувало б свої акваріуми, якби мали годувати риб виключно живим кормом ».


    Штучний корм, звичайно, дуже зручний для акваріумістів. Але могли б ви постійно харчуватися консервами? Можете переконатися самі, наскільки краще поїдається рибами живий корм.

    Головне - треба враховувати індивідуальні потреби риб у кормі. У природі риби споживають різноманітні корми. Деякі види риб всеїдні і невибагливі. Їх травна система пристосована до засвоєння як тваринної, так і рослинною їжі. Інші види риб є строго пристосованими до обмежених типів кормів, їх кишечник може перетравлювати тільки певні корми.

    Рослиноїдні види риб мають довгий травний тракт здатний засвоювати велику кількість рослинної їжі. Хижі риби, що мають короткий травний тракт, повинні мати їжу багату тваринними білками. Нікому не прийде в голову годувати корову м'ясом.

    fish-feeding-01.jpg

    У природі риби мають свої кормові екологічні ніші. В умовах акваріума рослиноїдні риби переходять на корми тваринного походження, що потім призводить до порушень травлення, хвороб, скорочення тривалості життя, нездатності до розмноження і загибелі.

    Необхідно знати особливості життя риб у природі і знати чим вони харчуються. Одні риби беруть корм з поверхні води, інші в товщі води або з дна. В умовах акваріума у риб можна виробити інші звички. Навіть донних риб-сомиків можна привчити брати з поверхні сухий корм, але це протиприродно. А якщо в акваріумі з сомиками знаходяться інші риби, які швидше їдять корм з поверхні, то сомику загрожує виснаження. Якщо ж корм давати в надлишку (щоб вистачило сомику), то інші риби будуть переїдати і жиріти, і ще буде псуватися вода.

    Риби, що беруть корм з поверхні, можуть залишитися голодними, якщо корм швидко опускається і лежить на дні. Необхідно враховувати і розмір корму. У досить великої на вигляд скалярїї - невеликий рот, тому вона може вдавитися великим мотилем. Великі хижі цихліди просто не реагують на дрібну дафнію і циклоп. Хижак-переслідувач віддає перевагу більш дрібній здобичі, а хижак, що полює із засідки, не буде ганятися за мальками, йому потрібна велика жертва. Якщо вас шокує така харчова поведінка хижаків, то краще відмовтеся від їх утримання, чим годувати їх різними замінниками.

    Скільки давати корму? В одних літературних джерелах рекомендується давати стільки корму, скільки буде з'їдено за п'ять хвилин, інших - за п'ятнадцять або двадцять. Радимо підходити до цього питання творчо, дослідним шляхом. Широко поширена думка, що «краще не догодувати, ніж перегодувати» не повинно поширюватися на мальків. Більше корму потрібно і при підготовці до ікрометання сезонно розмножуються риб. Підготовка до нересту деяких видів риб вимагає взагалі спеціальної дієти. Кількість споживаного рибами корму залежить і від температури води. Чим вище температура води (в оптимальному для даного виду температурному інтервалі), тим краще їх апетит. На апетит риб впливають і інші фактори: вміст кисню у воді і т.п.

    корм.jpg

    Апетит риб - показник здоров'я. А здоров'я і самопочуття безпосередньо залежать від правильного повноцінного, збалансованого за складом харчування. Вітамінізований, відповідний для певного виду риб корм підвищує опірність організму риб впливу хвороб і паразитів.

    Використання живого корму краще, ніж сухого, але з живим кормом необхідна обережність: з ним можуть передаватися різні збудники захворювань. Живий корм, виловлений з водойм може нести небезпеку мешканцям акваріума, так як потенційно є проміжним господарем паразитів риб. Тим не менш, живий корм має перевагу по своїй живильній цінності, оскільки містить біологічно активні речовини і ховаю засвоювані органічні компоненти.

    За типом харчування риби діляться на рослиноїдних, м'ясоїдних і всеїдних. У перших краще розвинений кишечник, у других - шлунок. Основні відділи травного тракту риб - рот, ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишечник, пряма кишка і придаткові органи. Риби легко визначають смак корму завдяки ямковідному органу, розташованому в ротовій порожнині.

    fish-feeding-04.jpg

    І пошуку та видобутку корми у риб беруть участь бічна лінія, зір, вуса, електричні органи, спеціалізовані придатки, які вловлюють візуальні, механічні, хімічні, електромагнітні сигнали.

    Мирні рослиноїдні риби харчуються майже безперервно, оскільки їжа у них не затримується в передньому відділі кишечника, а як по конвеєру пересувається уздовж травного тракту, поступово переварюючись. У всеїдних зі слабо вираженим шлунком необхідність в їжі проявляється зазвичай через 14-15 год, а інтервали між їжею у хижаків можуть досягати 2 діб через досить тривалого перетравлення їжі в шлунку.

    Засвоюваність тваринної їжі становить 84-90%, рослинної - 80-90%, детриту - 10-15% і т.д. Будова і назва рота визначає вид споживаного корму: хапальний, дробящий, планктонний, скребуть і т.д.

    В умовах акваріума через дефіцит руху до вибору меню для риб слід підходити особливо відповідально. Золоте правило годування говорить: «недогодувати краще перегодовування, давайте їжу потроху, але частіше». Жирові переродження внутрішніх органів, різні авітамінози - закономірний підсумок рясного і одноманітного годування. Показник гарного самопочуття риб - їх стійкий харчової рефлекс.

    Одні автори вважають, що нормально вгодовані, здорові дорослі тварини в просторому акваріумі 15-25 денну нестаток кормів переносять легко, під'їду водоростеві обростання, органічні залишки, мул (детрит), бактеріо- і зоопланктон. Тому вони радять: їдучи у відпустку не довіряти рибок знайомим, для яких вони завжди здаються голодними. Більш гуманно залишити своїх підопічних на «підніжних кормах». Можна, проте, встановити годинниковий механізм, деякий час порційно задавати їжу з автоматичної годівниці.

    Інші автори вважають, що годування риб - один з найважливіших факторів при вмісті риб в акваріумі. Раціональне годування риб різноманітними якісними кормами, що містять необхідні речовини, зберігає їх вихідні природні дані - екстер'єр, забарвлення, стійкість до хвороб, здатність виробляти потомство. Риби повинні вчасно отримувати достатньо якісного корму і бути ситі.

    fish-feeding-02.jpg

    А. Кочетов вважає, що короткочасне голодування стимулює функцію розмноження, і що ікра частіше відкладається через добу після приміщення підготовлених виробників в розвідні ємності.

    У нормально харчувалася риби смерть внаслідок голоду настає лише через місяці. Це пояснюється кількома причинами. По-перше, як холоднокровні тварини вони не витрачають енергію для підтримки постійної температури крові. Щільна середу води дає їм можливість перебувати в ній під шісчіенном положенні. Тому витрати енергії на гміну місця у них значно менше, ніж у наземних тварин. Можливість тривалого голодування пояснюється і теорією Пюттера.

    Серпня Пюттера в 1909 році опублікував великий груд. На підставі багатьох досліджень і розрахунків він прийшов до висновку, що водні тварини частину своєї потреби в їжі покривають завдяки тому, що поглинають всією поверхнею свого тіла речовини, розчинені у воді. З моменту появи цієї праці з'явилося багато суджень як за, так і проти. Останнім часом з'явилося багато публікацій, в яких доводилося за допомогою радіоактивної маркування поглинання речовин морськими тваринами безпосередньо з води.

    Наскільки це відноситься до риб згідно сьогоднішнім нашим науковим знанням не можна відповісти однозначно. Однак риби, обходячись без видимого прийому їжі, мало втрачають жирової і м'язової тканини за досить довгий період голодування. Теорія Пюттера це частково пояснює. Крім того, прийом їжі за допомогою зовнішніх покривів тіла у тваринному світі не є рідкістю. Багато внутрішніх паразити відрізняються таким способом прийому їжі, бо у них немає рота (наприклад, стрічкові черв'яки). До цього слід додати, що водні організми володіють високим ступенем акумуляції. Багато акваріумісти побоюються, що риби будуть голодувати у разі їх багатоденного відсутності. Якщо риби здорові і вгодованості, то без шкоди перенесуть десятиденний голод. Це відноситься до дорослих рибам декоративних акваріумів, де немає перенаселеності.

    Gammarus_casal.jpg

    На користь можливого голодування риб в акваріумі можна навести факти з життя риб у природних водоймах. Для більшості риб в природних умовах характерна протягом року зміна активного періоду харчування на період голоду. Багато риби припиняють харчуватися під час нересту. Багато видів риб наших широт зимою або мало харчуються, або взагалі припиняють харчуватися. У тропічних струмках і річках часто під час посухи їжа для риб взагалі пропадає. Дослідники, які вивчають риб Південної Америки, були здивовані високим ступенем виснаження риб, спійманих в період посухи перед початком сезону дощів. Наступ періоду дощів, рясного кормами, викликає різке зростання риб. Так як такі періоди року викликають приріст луски та інших кісткових утворень, то вони дають можливість визначити вік риб. Це має велике значення для багатьох теоретичних і практичних питань іхтіології.

    1370242223_rachok-artemiya.jpg Daphnia-1-300x221.jpg

    Велика кількість одержуваних рибою поживних речовин накопичується в різних місцях тіла, наприклад, у кишечнику і в печінці, у формі глікогенів і жирів. При переповненні запасів відбувається гальмування найважливіших життєвих функцій. З рибами, що живуть в акваріумі, таке теж трапляється.

    30-40% сирого протеїну в кормі задовольняє потреби переважної більшості видів. Середня добова норма корму для дорослих риб 2-5% від їх маси, для малюків - 30% (до 100% в перший місяць).

    Кратність годівлі для дорослих 1-2 рази на день, для малюків - 3-5 разів (до 8 раз у перший місяць). Порції підбирають з розрахунку повної поедаемости їх протягом 30 хв (для малюків - 2 год). При роздачі корму бажано користуватися спеціальним інструментом (пінцет, ложка і т.д.), з гігієнічних міркувань його не слід занурювати в воду. Нез'їдені залишки слід своєчасно видаляти.

    При внесенні в корм рибам метилтестостерона (50 -100 мг / кг) можна отримати одних самців, а добавка естрадіолу або етинілестрадіолу (20-50 мг / кг) - 100% самок.

    Складаючи меню в залежності від характеру харчування ваших риб, слід враховувати, що в кормі найчастіше міститься дуже велика кількість жирів. Рівень жирності їжі не повинен перевищувати 3% для рослиноїдних і 5% для м'ясоїдних риб. Корм повинен містити щонайменше 2% клітковини (баластних речовин), для рослиноїдних риб цей відсоток повинен бути значно більше. Вміст білка в їжі рослиноїдних риб має становити приблизно 15-30%, в їжі м'ясоїдних - приблизно 45% і вище. Для хижих і всеїдних видів риб ні значення повинні бути приблизно посередині. Вуглеводи дуже важливі для повністю рослиноїдних риб і повинні складати до 30% складу корму.

    Про значення корму і правильного годування для здоров'я і благополуччя акваріумних риб свідчать дані розтину, при якому спостерігається жирова дегенерація. Причина цього криється, в першу чергу, в надмірному і неправильному годуванні риб. Корм, часто просто не можна використовувати, бо він або одноманітний, або має неправильний склад. Наслідком цього стає ожиріння печінки, статевих залоз і кишечника. У деяких риб справа доходить до того, що при розтині у внутрішній порожнині видно тільки білі пухкі жирові тканини. Внутрішні органи повністю покриті жировими тканинами. Такі тварини особливо схильні до всіляких хвороб.

    Використовуйте якісний добре збалансований корм, навіть якщо він коштує дорожче звичайного. Грошові витрати окупляться, оскільки не доведеться витрачатися на лікування, медикаментозну і санітарну обробку, купівлю нових рибок і живого рослинного декору.



    http://svit-navkolo.in.ua/akvariumni-ribki/224-їжа-для-акваріумних-рибок.html
    Останнє редагування: 31 тра 2016

Поділитися цією сторінкою