Ірбіс

Тема у розділі 'Екзотичні', створена користувачем Nadia, 4 бер 2016.

  1. Команда форуму
    Nadia
    Offline

    Nadia Administrator

    Реєстрація:
    4 лют 2015
    Повідомлення:
    476
    Симпатії:
    136
    Бали:
    43
    Стать:
    Жіноча
    1333114366.jpg
    Слово "ірбіс" російські купці-хутровики перейняли у мисливців в Азії ще в XVII столітті. У Туві цю кішку називали Ірбішу, на схід від Алма-Ати в прикордонних з Китаєм районах цього звіра називали - ірвіз, в Семиріччі він називався ільберс. Азербайджанською мовою - ірбіз. Слово з тюрської мови і прижилося в російській, тільки з часом остання буква змінилася з "з" на "с".

    Сніговий барс (ірбіс-барс) - Panthera unica - ссавець сімейства котячих. Цей вид займає проміжне положення між великими і малими кішками.

    Мешкає сніжний барс в Гімалаях, на Тибеті, Памірі, Тянь-Шані, Алтаї, Кавказі, в Західних Саянах, в горах Монголії.

    Зовнішній вигляд сніжного барса

    Сніговий барс має витягнутий, приосадкуватий тулуб, що допомагає йому ховатися за невеликими підвищеннями. Довжина тіла від голови до хвоста 100-150 см, довжина хвоста 80-105 см. Хвіст здається дуже товстим, але це завдяки густій вовні. Самці сніжного барса більші і масивніші, ніж самки. Вага дорослого самця - 40-45 кілограм, самки - 35-40 кілограм.

    750_20100516211727690.jpg

    Голова в сніжного барса невелика і досить витонченої форми. Вуха короткі і широко поставлені. Очі високо розташовані, великі. Зіниці круглі. Зір у ірбіса добре розвинений, гострий.

    Кінцівки порівняно короткі. Лапи сніжного барса нагадують лапи рисі і завдяки особливій будові ступні дозволяють йти по глибокому снігу, не провалюючись у нього. М'язи лап дуже сильні.

    Основне забарвлення шерсті сніжного барса - сірувато-димчаста, що здається білою в контрасті з чорними плямами. Плями мають форму розеток, всередині яких може перебувати ще більш маленька пляма. В цьому відношенні сніжний барс схожий на ягуара. В районі шиї, голови і кінцівок розетки переходять у чорні мазки. Таке забарвлення прекрасно маскує звіра в природному середовищі - серед каменів, темних скель, білого снігу і льоду. Внутрішня частина ніг, а також нижня сторона тулуба розцвічені білим. На відміну від леопарда забарвлення волосяного покриву сніжного барса не містить ні червонуватих, ні рудих тонів. Іноді в забарвленні спостерігається легкий світлий жовтуватий відтінок.

    20100516211742609.jpg

    Шерсть у сніжного леопарда дуже довга, густа, пухнаста, з густим підшерстям. Служить прекрасним захистом від холоду в суворих кліматичних умовах. Навіть між пальцями ірбіс-барса росте густа шерсть і захищає подушечки лап взимку від холоду, влітку - від гарячих каменів.

    Снігові барси не видають гучного призовного реву, характерного для великих кішок. Під час гону ці дикі кішки видають звуки, схожі на нявчання. Гарчить сніжний барс неголосно.

    Спосіб життя снігового барса

    Сніговий барс, як і більшість диких кішок, веде в основному одиночний спосіб життя. Живе він виключно на високогір'ях. Улюблені місця перебування сніжного барса - скелясті ділянки гір, нагромадження великих каменів.

    20100516211749539.jpg

    Індивідуальна мисливська ділянка становить близько 160 км2. Інших барсів він на неї не пускає. Якщо кілька барсів полюють разом, значить, це самець і самка або ж самка з підрослими дитинчатами. На своїй величезній мисливській ділянці хижак переміщається, дотримуючись одних і тих же маршрутів, обходячи відомі йому пасовища потенційних жертв. Сніговий барс здійснює регулярні сезонні вертикальні кочівлі. Влітку він слідує за копитними на високогірні альпійські луки на висоту 3500-4000 метрів. У Гімалаях може підніматися до 5500-6000 метрів.

    Навесні опускається слідом за копитними в лісовий пояс на висоту до 1800 метрів, а в Джунгарському і Таласському Алатау - до 600 метрів. Здобиччю сніжного барса влітку стають гірські козли, барани, ховрахи і пищухи. Взимку він полює на оленів, лосів, козуль та кабанів. Полює також на бабаків, зайців, білих куріпок, уларів. У голодні часи він не гребує також мишами, може напасти на домашніх тварин.

    Сніговий барс дуже хороший мисливець. Для нього полювання служить не тільки засобом добування їжі, а й забавою. День сніжний барс проводить або в лігві, або неподалік від лігва. З настанням сутінків виходить на полювання. Сніговий барс годинами може вартувати свою здобич у засідці на скелі або під скелею. Непомітно підкрадається до неї і блискавично стрибає.

    da2d62b6b0.jpg

    Часто використовує для цього високі камені, щоб зверху несподівано стрибком повалити здобич додолу і вбити. Він може здійснювати стрибки до 6 метрів в довжину і 2,5-3 метрів у висоту.

    e777ad6cb110.jpg

    Він без страху ходить по скельних карнизах над прірвою і зі снайперською точністю нападає на свою здобич. Не впіймавши видобуток відразу, він припиняє переслідування після кількох стрибків. Убивши велику тварину, хижак затягує його під скелю, або дерево і починає їсти. У середньому кожні 10-15 днів сніжний барс вбиває одну велику здобич і їсть її близько 4 днів. При нападі на отару овець він вбиває не одну тварину, як тигр або леопард, а декілька.

    262.jpg

    Відомі випадки, коли ірбіс-барс вбивав по сім-вісім овець при одному нападі на отару. На людину сніжний барс зазвичай не нападає, при зустрічі з людиною намагається сховатися або піти.

    Розмноження сніжного барса

    Гон у сніжного барса відбувається ранньою весною. Самка приносить потомство не щороку. Вагітність у самки триває 90 днів. Самка воліє облаштовувати своє лігво у важкодоступних місцях: в ущелинах, печерах або інших місцях, де їх не потривожать ймовірні вороги. Дно лігва вистилає шерстю і підшерстям, які самка видирає з себе. За один послід самка приносить від одного до п'яти кошенят.

    Кошенята народжуються сліпими. Очі у котенят відкриваються на 5-6 день життя. У 10-денному віці кошенята починають повзати, а в двомісячному віці - починають виходити з лігва, просто щоб пограти біля його входу.

    Mirucha1.jpg

    З цього часу мати починає давати їм м'ясну їжу. У віці трьох місяців кошенята починають слідувати за матір'ю. У 5-6 місяців кошенята сніжного барса вже полюють разом з матір'ю. До здобичі підкрадається все сімейство, але вирішальний кидок робить самка.

    Статус популяції сніжного барса

    Через важкодоступність місць проживання і скритного способу життя ірбіса, наявні оцінки чисельності цього виду грунтуються тільки на експертних висновках і є орієнтовними. Разом з тим, слід констатувати, що у зв'язку з постійним переслідуванням з боку людини чисельність сніжного барса безперервно скорочується. Сніговий барс - рідкісний вимираючий вид, що знаходиться під загрозою повного зникнення. Сніговий барс - внесений до Міжнародної Червоної книги, як зникаючий вид.

    http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-40C330E639F65/list-154AED8EF27
     
    Останнє редагування: 4 бер 2016
    goblin9700 подобається це.

Поділитися цією сторінкою