Довговухий тушканчик

Тема у розділі 'Цікавинки з усього світу', створена користувачем Nadia, 5 лип 2015.

  1. Nadia
    Offline

    Nadia Administrator Команда форуму

    Реєстрація:
    4 лют 2015
    Повідомлення:
    405
    Симпатії:
    125
    [​IMG]
    Довжина тіла довговухих тушканчиків — всього 7-11 сантиметрів. Їх охристе забарвлення допомагає маскуватись у пустелі. Довгий хвіст — 13-18 сантиметрів — закінчується «прапором», китицею з білого і чорного волосся.
    Скільки видів ссавців пересувається на задніх кінцівках, як люди? — Не більше 20, і тушканчики — серед цих обраних. Крім приматів тільки вони здатні до двоногого бігу. За спокійних обставин, коли поблизу немає хижаків, тушканчики саме так і пересуваються — кроком або бігом.

    Але візитна картка тушканчиків — не біг, а знамениті стрибки. Саме так пересуваються ці звірки, розвиваючи значну швидкість, коли з'являється небезпека. Додатковою опорою тушканчикам служить хвіст, він же виконує роль керма і балансира під час стрімкого бігу.

    Насправді, незважаючи на популярність образу «стрибуна», тушканчик — рідкісна тварина. Вони не часто зустрічаються вченим в природі, і родина тушканових — величезне поле роботи для зоологів. Більшість видів тушканчиків мешкають у пустелях і напівпустелях. Всього в родині тушканчиків шість підродин. Одна з них — підродина довговухих тушканчиків — включає єдиний рід, представлений єдиним же видом — довговухим тушканчиком.
    завантаження (2).jpg
    Лондонське географічне товариство оголосило довговухого тушканчика одним із 10 найбільш рідкісних тварин планети. Його латинська назва — Euchoreutes naso. Euchoreutes походить від грецького «хороший танцюрист», naso («ніс») описує виступаюче, схоже на поросяче, рильце. Вид був вперше описаний у 1890 році, за екземплярами, отриманими з Китаю. Наступна згадка про довговухого тушканчика в Китаї датується вже 1923 роком. На території Монголії виявлений у 1954-му, і лише в 1974-1976 роках, в рамках радянсько-монгольських наукових експедицій у пустелі Гобі, були зібрані перші дані з біології та екології виду. Потім ці дані були доповнені німецькими та англійськими дослідниками.

    В науковій літературі, коли згадують довговухого тушканчика, пишуть «...на відміну від справжніх тушканчиків...», підкреслюючи цим його унікальність. Цього тушканчика не випадково прозвали не довгоногим, а довговухим: вуха у звірка фантастичні. Їх відносний розмір вражає — дві третини довжини тіла! Величезні вони й за площею: довговухі тушканчики — найвухатіші створіння на Землі. Такі вуха дозволяють, по-перше, скидати надлишок тепла, а по-друге, звичайно, добре чути. Ця особливість тісно пов'язана з гастрономічними уподобаннями тварини. На відміну від більшості тушканчиків довговухі в своєму раціоні роблять ставку на комах. Причому вони чують пересування личинок у товщі ґрунту і нічний політ жуків та метеликів на відстані до п'яти метрів! Копають тушканчики мало, частіше знаходять комах на поверхні ґрунту або ловлять у віртуозному метровому стрибку з поворотами в повітрі. Вуха тушканчиків постійно перебувають у русі, обстежуючи простір навколо, під час стрибків вони відведені назад, а от під час сну «в'януть» — в них пропадає тургор — внутрішній тиск рідини, — але після пробудження тварини її вуха знову стають пружними.

    [​IMG]
    В момент стрибка довгі вібриси (волоски) на мордочці тушканчика спрямовані вперед і першими торкаються тієї ділянки ґрунту, куди потім приземлиться їх власник. За довжиною цих чутливих волосків вид — абсолютний чемпіон серед всіх ссавців.
    Репутацію «великого стрибуна» тушканчик заслужив завдяки своїм заднім лапам. Вони п'ятипалі, дуже довгі, а по краях пальців — щіточки жорсткого волосся. На нижній поверхні пальців на ногах добре розвинені подушечки. Таке «оснащення» дозволяє тушканчику легко пересуватись ґрунтом різної щільності. Щіточки утримують звірка на незакріплених пісках, подушечки — щільно фіксують лапки на ділянках з гравієм і камінням. Довгі задні лапи зі спеціальними пристосуваннями дозволяють цій маленькій тварині різко змінювати напрямок руху під час стрибка.

    Вдень побачити стрибаючого тушканчика майже неможливо — світлий час доби довговухі тушканчики проводять в норах, маскуючи вхід так ретельно, що виявити його можна лише за допомогою спеціального обладнання: піщана затичка «запечатує» вхід, ховаючи його від хижаків і допомагаючи підтримувати оптимальний мікроклімат у житлі. І тільки вночі звірки залишають притулок у пошуках їжі.
    завантаження (1).jpg
    Виходячи вночі із нори, тушканчики опиняються в небезпеці, але вони добре підготовані до зустрічі з ворогом. Одне з рятівних пристосувань — довгий хвіст, прикрашений пухнастою китицею з чорного волосся із білою плямою на кінчику — «прапором». Ця біла пляма на кінчику хвоста часом рятує тушканчикам життя. У темряві біла крапка — найпомітніша частина тварини. Хижак, який переслідує стрибуна, орієнтує свій кидок саме на неї — і часто промахується, оскільки при різких поворотах хвіст опиняється осторонь від тіла тварини. І навіть якщо переслідувач хапає тушканчика за кінчик хвоста, спрацьовує одне корисне пристосування: шкіра на хвості лопається, і в зубах переслідувача залишається тільки «прапор». Правда, кінчик хвоста після цього відвалюється і не відновлюється, на відміну від ящірок.

    Живуть маленькі вухаті мисливці на великих (до 500 метрів у діаметрі) індивідуальних ділянках зі складною конфігурацією, яка залежить від рельєфу. Причому «наділи» можуть частково перекриватись з ділянками сусідів. Кожен тушканчик мітить свою територію пахучими сечовими мітками. З'ясовування стосунків цих фантастичних істот виглядає для стороннього спостерігача кумедно — тушканчики з пирханням наскакують на ворога і б'ють передніми і задніми лапами, переможений рятується втечею. Але частіше звірки просто намагаються уникати зустрічей з родичами.
    завантаження.jpg
    Багато аспектів фізіології та екології довговухого тушканчика ще не досліджені через рідкісність цих стрибунів. Можливо, на чисельність тушканчиків впливає їх репродуктивна поведінка. Розмножуються тушканчики один раз у житті — навесні. Самки народжують 2-6 дитинчат в першій половині літа, повторного розмноження у них не відбувається. Тривалість життя тушканчиків в природному середовищі невідома, але припускають, що вона досить велика для звірків такого розміру, оскільки темпи відтворення у виду дуже низькі.

    В цілому даних про спосіб життя цих незвичайних тварин ще дуже мало. Вчені досі не можуть точно оцінити чисельність Euchoreutes naso в природі, хоча ясно, що щільність розселення звірків вкрай низька. Вид внесено до «Червоної книги» Монголії. Вважається, що існування виду ставить під загрозу діяльність людини. Ми можемо втратити цього цікавого звірка, навіть не встигнувши вивчити його як слід.

Поділитися цією сторінкою