Догляд, утримання та розведення перепілок

Тема у розділі 'Птахи', створена користувачем Nadia, 29 вер 2015.

  1. Nadia
    Offline

    Nadia Administrator Команда форуму

    Реєстрація:
    4 лют 2015
    Повідомлення:
    421
    Симпатії:
    129
    [​IMG]

    Розведення перепелів у домашніх умовах було відомо ще в Давньому Єгипті. Фараони, а також наближені до влади люди дуже цінували смачне і корисне м’ясо цього птаха. Потім їх вирощуванням займалися древні римляни, греки та інші народи. У Середній Азії, як не дивно, але наявність у будинку перепелів вважається досі ознакою благополуччя і успіху родини. Про цих птахів поговоримо і ми.

    Утримання перепелів і догляд за ними не відрізняється якимись складнощами в порівнянні з іншими видами домашньої птиці. Однак переваг перепела мають значно більше, ніж, наприклад, кури або качки. Вперше цей птах була одомашнений в Японії ще в 11 столітті. Саме з азіатських країн до нас прийшла мода на споживання перепелиних яєць і м’яса.
    about_quail.jpg

    Цікаво знати


    Відомо, що в Радянський Союз птах був привезений приблизно в 1960-х роках з Югославії. Але вживати корисні продукти в той час мала можливість лише правляча верхівка. Розведенням перепелів займалися окремі навіть можна сказати секретні приватні господарства. Через час маленькі яйця стали входити в меню дорогих ресторанів, а також елітних санаторіїв. А ось на столі звичайних громадян ці продукти з’явилися лише якихось 10-15 років тому. Сьогодні, на щастя, розведенням цієї унікальної птиці може займатися кожен бажаючий.

    484733_1_w_300.jpg

    Тонкощі розведення перепелів

    Сьогодні розведення перепелів включає в себе дві основні мети — отримання яєць і м’яса. При цьому на відміну від курей, домашніх перепелів практично не поділяють на групи (яєчні і м’ясні). Спочатку птахів використовують для отримання яєць, а після інтенсивного періоду яйцекладки, починають відгодовувати на забій. Отже, весь процес вирощування перепелів можна умовно розділити на три етапи:

    вирощування пташенят від добового до 35-денного віку;
    утримання у період інтенсивної яйцекладки;
    відгодівля перепелів на забій.

    Період яйцекладки починається у віці 35-40 днів і триває рік. За цей період одна особина може знести приблизно 250-300 яєць. Якщо птицю спочатку вирощують для одержання м’яса, то на забій вона йде у віці 55-60 днів, маючи вагу близько 120 грам. Розведення здійснюється в основному тільки при утриманні птиці в клітках. Як показує практика, це і зручніше і вигідніше.

    У віці 30 днів перепелята поділяються за статтю. Самців відрізняють від самок за кольором оперення. Як правило, в цей період їх розсаджують по різних клітках: відбракованих самок і самців садять на відгодівлю, інших самок — для отримання яєць і подальшого потомства. Для спаровування самок садять у клітку до самців один раз на три дні на 15-20 хвилин. Також у великих фабриках і спеціальних лабораторіях здійснюється штучне запліднення.

    original-3781554624.jpg

    Деталі утримання перепелів

    Перепели в утриманні хоч і не дуже вибагливі, проте все ж вимагають до себе належної уваги і дотримання деяких умов. Приміщення, де утримуються птахи, повинно обов’язково мати:

    штучне освітлення;
    гарну систему вентиляції;
    обігрів.

    Якщо немає можливості зробити стаціонарну систему опалення приміщення, слід встановити переносні обігрівачі. Температура — найголовніше правило для вирощування перепелів. Оптимальна її норма — це + 10- + 18 градусів. Але не можна, щоб вона опускалася нижче.

    Освітлення в приміщенні з перепелами має бути не сильно яскравим, щоб птахи не були нервозними. Згадайте, як вони живуть у природі. Перепели мешкають в лісових хащах і у високих заростях, тому яскравого світла вони не терплять — приглушене, але не менше 15 годин для збереження гарної продуктивності. Ідеальна несучість досягається при 20-годинному дні: 18 годин світла, потім 2год. темряви, потім ще дві години світла і дві години темряви. Саме такого режиму освітлення приміщень для розведення перепілок дотримуються сучасні птахофабрики.

    perepilka-mypassive.png

    Інші важливі аспекти розведення перепелів

    Також повинна бути хороша вентиляція, але без протягів, адже в задушливих клітках перепілки починають хворіти. Ще один важливий момент — це висока вологість. Ще раз згадаємо природні умови проживання перепелів — ліс з густою рослинністю, а тут, як розуміємо, вологість досить висока. У домашніх умовах її слід підтримувати на рівні 60-70%. Для забезпечення таких оптимальних умов фахівці рекомендують застосовувати пульверизатор для зрошення повітря, а взимку в теплому приміщенні поливати підлогу водою.

    Що стосується вентиляції, то розраховуйте, що на 1 кілограм живої ваги птиці потрібно 1,5 кубометра повітрообміну в годину (влітку — 5). Це пояснюється підвищеним обміном речовин птахів. Якщо ви навіть в домашніх умовах будете розводити близько 200 голів, то вам потрібно буде навідуватися до птаха два рази на день. Але це при правильно організованому харчуванні та забезпеченні водою. Це окрема тема для розмови, тому не будемо зараз загострювати свою увагу на цьому моменті.

    Japanese_Quails_Coturnix_Japonica.jpg

    Переваги утримання перепелів

    Вирощування перепелів у домашніх умовах дуже вигідне, оскільки птахів можна розводити на малій території. Як ми вже згадували, найбільш підходящий спосіб — це батарея. Наприклад, в маленькій кімнаті на площі 2х2 метри і з висотою 1,8 метра можна успішно вирощувати близько 400 голів. До того ж таке невелике приміщення легко опалювати і провітрювати.

    У вольєрі перепелів невигідно і не бажано розводити, так як дрібна рухлива пташка може проникати у вузькі щілини. Також обов’язково варто виключити їх контакт з іншою домашньою птицею.

    Отже, підсумуємо. Тепло, хороша вентиляція, повітрообмін в потрібному обсязі, відсутність протягів, висока вологість, доступ до чистої їжі і повноцінне якісне харчування — ось головні чинники вашого успішного птахівництва. Ваші перепілки в домашніх умовах порадують вас і хорошою продуктивністю, і хорошим здоров’ям.
    141103498a4e6c16f948274d86adc7e1.jpg

Поділитися цією сторінкою